Nieuwe rijbewijsregels

Wat gaat er veranderen?
19 januari 2013 komen er nieuwe rijbewijsregels. Deze regels zijn een gevolg van de derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Die richtlijn is bedoeld om de rijbewijsregels in alle Europese landen gelijk te trekken.

De Nederlandse rijbewijsregels voldoen al grotendeels aan de richtlijn. De veranderingen zijn dus niet groot. Toch is het voor kampeerders belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren. De wijzigingen kunnen van invloed zijn bij aanschaf van een nieuw kampeermiddel. Heeft u voor 19 januari al een rijbewijs? Dan behoudt u uw rechten, tenzij de nieuwe regels gunstiger zijn.  De wijzigingen op een rij:

Caravan
Tot nu toe is het aardig wat rekenwerk om te bepalen wat voor caravan u mag trekken met rijbewijs B. Het ledig gewicht van uw auto moet namelijk hoger zijn dan het maximale gewicht van uw caravan. Vanaf 19 januari 2013 verdwijnt deze regel en wordt het een stuk eenvoudiger:

– Het toegestane maximum gewicht van de combinatie mag niet meer dan 3.500 kg zijn. U hoeft dus alleen maar het toegestane maximum gewicht van uw auto en van uw caravan op te tellen om te zien of u goed zit. De regels zijn van kracht, mits uw auto voldoende trekgewicht heeft.

– Daarnaast blijft van kracht dat u alle aanhangwagens tot een maximaal gewicht van 750 kg mag trekken, mits het trekkend voertuig niet zwaarder is dan 3500 kg.

Rijbewijs BE:
Een caravancombinatie heeft in sommige gevallen een hoger toegestaan maximum gewicht. Daarvoor bestaat de rijbewijscategorie BE. Wie op of na 19 januari 2013 het BE-rijbewijs haalt, krijgt echter te maken met iets andere regels:

– De toegestane maximum massa van de aanhanger hoort hoogstens 3.500 kg te bedragen. Daar is een uitzondering op, maar die is voor kampeerders niet relevant.

Nieuwe categorie: B+:
– De nieuwe regels voorzien bovendien in een nieuwe rijbewijscategorie, een soort BE-light. Dit rijbewijs heet B+. Daarmee mag u combinaties met een toegestaan maximum gewicht tot 4.250 kg besturen. Het examen voor B+ en BE is nagenoeg gelijk. BOVAG raadt u dan ook aan te kiezen voor het BE-rijbewijs. Daarmee beschikt u immers over bredere mogelijkheden.

Camper:
Met het rijbewijs B mag u voertuigen met toegestane maximum massa van 3.500 kg besturen. Voor zwaardere voertuigen is rijbewijs C verplicht (vrachtwagenrijbewijs). Vervelend voor camperaars: wie een grotere camper wil, moet rijles nemen op grote vrachtwagens. Op voorspraak van BOVAG komt daar verandering in: er wordt een nieuwe categorie ingevoerd, C1 ofwel lichte vrachtwagens. Het gaat daarbij om voertuigen met een toegestaan maximum gewicht tussen 3.500 en 7.500 kg, die niet meer dan 8 personen plus bestuurder kunnen vervoeren.

Geldigheid C en C1:
Om het C1-rijbewijs te kunnen halen, moet u in het bezit zijn van het B-rijbewijs. Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Het C1-rijbewijs is 5 jaar geldig. Voor vernieuwing moet u een medische keuring ondergaan. Wie al in het bezit is van een rijbewijs C, mag vanzelfsprekend ook C1-voertuigen besturen. Bij vernieuwing van uw C-rijbewijs moet u een medische keuring ondergaan. Na deze vernieuwing is uw rijbewijs 5 jaar geldig.

footer anchor